15 Haziran 2018 Cuma

Beşiktaş Tarihi Çeşmeler




Susayan birine bir bardak su vermek ne güzel bir duygudur. Allah bizleri susuzluğu giderenlerden, suyu layıkıyla verenlerden eylesin inşallah.



Milattan sonra 117-138 yıllarında Hüküm süren İmparator Hadrianus İstanbul da su meselesini çözüme kavuşturan ve ilk isale yaptıran imparator olarak tarihe geçti.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden II. Abdülhamid e kadar yaptırılan çeşme ,sebil gibi tesislerin sayısı vakıf defterindeki kayıtlara göre 1553 tür. Bu sayıya Hamidiye sularına ait 126 çeşme dahil değildir.
Bütün Osmanlı su tesislerinde sular pişmiş kilden yapılmış künk borular içerisinden isale edilirken ilk defa Hamidiye suyunda font borular kullanılmış, sular bu borular içerisinden basınçlı akıtılmış, vanalar ile şebekede manevra yapmak imkânı sağlanmıştır. Hamidiye suyu kaliteli içme suyu olup, sertliği 4.5 (Fransız sertliği)'tir. Hamidiye Suyu, kurulduğu günden itibaren, çeşmeler vasıtasıyla İstanbul halkına ulaştırılmaktaydı. 
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ‘ın  emriyle İstanbul un dışından şehre su getirmek gibi zor ve kutsal bir işe girişen Mimar Sinan’a devrin sadrazamı Rüstem Paşa Karşı Çıkmıştı. Sinan ın bu işi başaramayacağını ve paraların boşa gideceğini söyleyerek Kanuni yi bu işten vazgeçirmeye çalışmış, ancak Kanuni söylenenleri bizzat tetkik ederek inşaata devam yönünde yeni bir emir vermişti.Ve istanbul Sinan ın maharetiyle su getirilmişti.



Abdülhamid Çeşmesi-Orhaniye Lojman girişinde
Nuri Bey Çeşmesi
Ramiz Ağa Çeşmesi
3. Selim Çeşmesi
Abbasağa Cami Duvarı- Çeşme
Sinanpaşa-Müftülük önü Çeşme
Neşet Ağa Çeşmesi-Ortaköy
Damat İbrahim Paşa Çeşmesi-Ortaköy
Beyhan Sultan Çeşmesi-Kuruçeşme
Köprülü Hemşire Çeşmesi
Ertuğrul Çeşmesi

Hamidiye Çeşmesi- Kuruçeşme
Hamidiye Çeşme- Yıldız Başbakanlık


Hamidiye Çeşmesi Sultan II. Abdülhamid Han Tarafından yaptırılmıştır. Çeşmenin üzerinde, etrafında zarif kıvrımların dolandığı ve ortasında yuvarlak madalyon içinde Sultan II.Abdülhamid Han' ın tuğrası olan bir alınlık görülmektedir.Alınlığın altından, oymalı iki silme geçmektedir.
Ayna Taşında dalgalı kemer Formu Etrafında rumi modifli süslemeler görülmektedir.Kafesli bir ayak üzerine oturan ters piramidal formlu bir kurnası bulunmaktadır.

Bezm-i Alem Çeşmesi
Hamidiye Çeşmesi -Beşiktaş Tapu Önü
Lütfü Bey Çeşmesi-Bebek
Beyhan Sultan Çeşmesi-Arnavutköy
Tersane Emini Sadrazam İzzet Paşa Çeşmesi-Arnavutköy



Genel İstanbul Çeşmeleri


Davutpaşa Çeşmesi



İstanbul'un fethini müteakip yapılan ilk çeşmeler sade mimarili basit yapılar olarak kabul edilir. S. Eyice'ye göre İstanbul 'un kitabesi olan en eski çeşmesi 1485 tarihli olup Haseki Davud Paşa Camii Yanındadır.


Notlar:

Mimar Sinan Padişah Kanuni Sultan Süleyman ın emriyle İstanbul 'a Su getirmek gibi zor ve kutsal bir işe girişince Devrin Sadrazamı Rüstem Paşa karşı çıkmış,devletin çeşitli yerlerinden ırk ve meslekten insanların istanbul'a akacağını ve şehrin daha da kalabalık olacağını ileri sürmüştür.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder